Seikkailukierros kautta aikojen

Suomenlinnassa on seikkailtu jo vuodesta 1998!

Seikkailukierrosksen näyttelijät Augustin Ehrensvärdin haudalla.

Suomenlinnan seikkailukierros on interaktiivinen esitys, joka kertoo elävästi ja hauskasti UNESCO:n maailmanperintökohteesta Suomenlinnasta ja sen historiasta. Seikkailukierros on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin kesäisessä lastenkulttuuritarjonnassa. Tutustu menneiden vuosien tarinoihin kuvin ja sanoin.

Kadonneen kruunun jäljillä 1998-2006

Toivoa, toivoa, toivoa… jokainen jalokivi on minulle toivoa. Kruununi, rakas kruununi – me löydämme sinut vielä.” Näin lausui Suomenlinnan lastenkierroksen kuningas Kustaa III, etsiessään tietä kadonneen kruununsa jäljille.

Kadonneen kruunun jäljillä oli aikamatka Suomenlinnan historiaan, jossa Kuningas Kustaa III:n etsi kruunuaan palvelijoidensa kamariherra Henrikin, piika Gunillan kanssa.

Kuningas Kustaa kolmas etsii kadonnutta kruunuaan linnoituksessa seurassaan seikkailukierroksen osallistujia.

Käsikirjoitus: Merja Talvela ja Annina Holmberg

Historiallinen taustatieto: Magdalena af Hällström

Kuvitus: Leena Lumme

Puvut: Tytti Huhtaniska

Ohjaus: Merja Talvela, Annina Holmberg ja Frank Skog

Esiintyjät: Jussi Anttonen, Kari Jagt, Aarni Kivinen, Robert Kock, Juho Lehto, Tuukka Långsjö, Matti Raita, Markus Riuttu, Mitja Sirén, Frank Skog, Pekka Strang, Mikael Strömberg, Jan-Christian Söderholm, Jerry Walhfors, Nicke von Weissenberg, Auli Aho, Katarina Koch, Sofia Koski, Malin Kivelä, Mikaela Lax, Katri Paavolainen, Liisa Pylkkänen ja Paula Rehn

Tuotantosihteerit: Auli Aho, Milla Laasonen, Sanna Pietilä ja Maria Silvasto

Lumotun holvin salaisuus 2007-2009

Kuningas löysi vihdoin rakkaan kruununsa, jonka hän kadotti vieraillessaan Viaporissa yli kaksisataa vuotta sitten. Nyt hänellä on syytä epäillä, että hänen kauniissa linnoituksessaan on alkanut kummitella. Hovineiti Rosalindakin on nähnyt aaveratsun laukkaavan kohti lumottua holvia. Kuningas kutsuu avukseen osallistujia turvakaartiinsa, sillä lumottu holvi on avattava ja aaveen arvoitus ratkaistava. Seikkailijat tapaavat 1700-luvulla vaikuttaneita henkilöitä, kuten komendantti Augustin Ehrensvärdin, kasvitieteilijä Carl von Linnen sekä laivanrakentaja Henrik af Chapmanin. Kaikilla on oma tarina kerrottavanaan ja siihen liittyvä tehtävä ratkaistavaksi. Oikein ratkaistu tehtävä vie ryhmän lähemmäksi lumottua holvia ja sen salaisuutta.

Seikkailukierroksen osallistujat juoksemassa vehreällä nurmella Kuningas Kustaa kolmannen kanssa.

Käsikirjoitus: Annina Holmberg

Historiallinen taustatieto: Ehrensvärd-seura

Kuvitus: Liisa Kallio

Puvut: Sanna Pietilä

Ohjaus: Frank Skog

Esiintyjät: Jussi Anttonen, Gogo Idman, Viktor Idman, Willehard Korander, Robert Kock, Tuukka Långsjö, Oskar Pöysti, Matti Raita, Markus Riuttu, Mikael Strömberg, Lidia Bäck, Johanna Dikert, Hanna Nyberg, Sofia Koski, Mervi Takatalo ja Maria Udd

Komendantti ja ovela juonittelija 2010-2011

Viaporissa tapahtuu kummia. Ovela juonittelija levittelee omituisia viestejä ympäri linnoitusta yrittäen mustamaalata linnoituksen komendantin Augustin Ehrensvärdin maineen. Kuka tämä ovela juonittelija on ja mitä hän haluaa? Asia pitää selvittää pikimmiten! Tule Augustin Ehrensvärdin ja Helenan avuksi selvittämään outoja viestejä, jotka viitoittavat tietä kohti linnoituksen tutkimattomia kätköjä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog

Historiallinen taustatieto: Ehrensvärd-seura

Kuvitus: Jussi Anttonen

Puvut: Sanna Pietilä

Esiintyjät: Kai Bäckström, Per Ehrström, Wilhelm Grotenfeldt, Riikka Herva, Gogo Idman, Mikko Kaukolampi, Willehard Korander, Robert Kock, Oskar Pöysti, Matti Raita, Jan-Christian Söderholm, Julia Korander, Sofia Koski, Kira-Emmi Pohtokari, Hanna Raita-aho ja Sara-Marie Soulié

Kustaan miekka 2012-2013

Huhujen mukaan jossakin Viaporin kätköissä on salaperäinen, maaginen miekka. Kuka tämän miekan on kätkenyt ja miksi? Keitä ovat nämä ihmiset, jotka keinoja kaihtamatta tavoittelevat kyseistä miekkaa? Miksi ihmeessä nuori aatelisneito tepastelee Viaporin karussa maastossa ja minkä takia Augustin Ehrensvärd epäilee häntä? Entä lauleskeleva trubaduuri, onko hän todellakin kuninkaan ystävä ja onko olemassa mitään keinoa saada hänet hiljentymään? Löytyykö miekka ja kenelle se lopulta kuuluu? Lähde vanhan linnoituksen valoisille valleille ja hämyisiin bastioneihin selvittämään miekan arvoitusta.

Seikkailukierros Kustaanmiekan valleilla.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog

Puvut: Sanna Pietilä

Kuvitus: Jussi Anttonen

Esiintyjät: Kai Backström, Leena Gardiner, Riikka Herva, Meri Anna Hulkkonen, Gogo Idman, Kari Jagt, Mari-Helen Kaarre, Mikko Kaukolampi, Jan Korander, Sofia Koski, Juho Lehto, Dennis Nylund ja Tom Rejström

Kapteenin kadonneet piirustukset 2014

On varhainen aamu. Laineet liplattavat rantakallioihin, aurinko paistaa horisontissa ja ilmassa tuoksuu terva ja syreenit. Rakennuksilta kuuluu kalketta, ruotusotilaat ovat työn touhussa. Telakalla on hiljaista. Mitä, miksi? Syy selviää pian. Uuden aluksen, tykkijollan, rakennuspiirustukset olivat kadonneet! Kapteeni Carl Tersmeden on ihmeissään. Missä piirustukset ovat ja kuka ne vei? Löytyvätkö tärkeät piirustukset ja saadaanko alus valmiiksi ajoissa? Tule kapteenin avuksi selvittämään piirustuksien arvoitusta. Matka kulkee Viaporin linnoituksen kivisille muureille, valoisiin puistoihin ja hämyisiin bastioneihin. Seikkailu voi alkaa!

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog

Puvut: Sanna Pietilä

Kuvitus: Nadja Sarell

Esiintyjät: Johan Aspelin, Kai Bäckström, Petra Heinänen, Gogo Idman, Kari Jagt, Sofia Koski, Salla Loper ja Alexsander Wendelin

Amiraali ja kadonnut luotsi 2015

On kesä 1790. Viaporin rakennustyöt ovat edenneet hyvin ja telakalla on rakennettu useita aluksia saaristolaivastoon. Alukset odottavat lähtöä merelle. Miehistö on valmiina, mutta luotsi on kadonnut. Tilanne on kiperä, sillä ilman luotsin apua isojen purjelaivojen on vaikea purjehtia turvallisesti Viaporin matalan ja karikkoisen rannikon lävitse avomerelle. Matkaan on päästävä, joten amiraali Henrik Fredrik af Chapman käynnistää etsinnät ja kutsuu avukseen nokkelia seikkailijoita. Löytyykö luotsi ja päästäänkö matkaan? Tule amiraali Chapmanin avuksi selvittämään kadonneen luotsin arvoitusta. Luvassa on hulmuavia helmoja ja veitsenteräviä oivalluksia sekä jännittäviä tilanteita. Etsinnät kulkevat linnoituksen kivisten muurien katveesta valoisiin puistoihin ja bastionien pimentoihin.

Lapset amiraali Chapmanin ympärillä seikkailukierroksella.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog

Puvut: Sanna Pietilä

Kuvitus: Nadja Sarell

Esiintyjät: Kai Bäckström, Leena Gardiner, Alexandra Gustafsson, Gogo Idman, Samuel Karlsson, Salla Markkanen, Ingemar Raukola ja Joonas Sellman

Kuningas ja kadonnut kruunu 2016

Eräänä kauniina kesäpäivänä Viaporissa kuuluu kummia. Kuningas Kustaa III:n kruunu on kadonnut salaperäisesti ja vihjeiden mukaan se on mahdollisesti kätketty jonnekin linnoituksen kivisten muurien sokkeloihin. Kruunu on löydettävä, koska kuningashan ei ole oikea kuningas ilman kruunua. Tehtävä on sangen haastava, joten Kustaa III kutsuu avukseen nokkelia seikkailijoita selvittämään kanssaan kadonneen kruunun arvoitusta.

Seikkailukierros bastionin uumenissa, näyttelijät tutkivat löytämäänsä käärettä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog

Puvut: Sanna Pietilä

Kuvitus: Nadja Sarell

Esiintyjät: Alexandra Gustafsson, Gogo Idman, Riku Korhonen, Samu Loijas, Salla Loper, Salla Markkanen, Ingemar Raukola ja Alexander Wendelin

Vuosisatojen aikamatka 2017

Kesä on saapunut Viaporin linnoitukseen. Aurinko lämmittää kivisiä muureja, tuuli puhaltelee leudosti mereltä ja ilmassa on syreenien tuoksu. Puista kuuluu lintujen liverrys ja linnanpihalta kenkien kopse väen kulkiessa askareisiinsa. Arki kuluu uomissaan, mutta eräänä päivänä tapahtuu jotakin jännittävää. Linnanpihalle saapuu joukko vierailijoita, jotka ovat pukeutuneet sangen moderniin tyyliin. Keitä he ovat ja mistä Suomenlinnasta he puhuvat? Linnoituksen komendantti Augustin Ehrensvärd on kummissaan ja päättää ottaa asiasta selvää.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog

Puvut: Sanna Pietilä

Kuvitus: Nadja Sarell

Esiintyjät: Riikka Herva, Gogo Idman, Tomi Korhonen, Catrine Krusberg, Freia Stenbäck, Hanna Terävä ja Jussi Ziegler

Viapori ja salaisuuksien avain 2018

Kuningas Kustaa III on saapunut vierailulle kesäiseen Viaporiin. On aurinkoinen päivä ja mereltä puhaltelee leuto tuuli. Linnoituksen rakennustyöt ovat edenneet jo pitkälle. ”Oikein mainiota” kuningas pohtii. Mutta miksi hovineiti Sofia on huolestuneen näköinen? Syy huoleen selviää pian. On aihetta epäillä, että joku kelvoton yrittää estää linnoituksen valmistumisen ja linnoituksen avainkin on kadonnut salaperäisesti! Mitä ihmettä tapahtuu ja missä on avain? Asioihin pitää saada selvyys ja avain on löydettävä, joten kuningas Kustaa III kutsuu koolle apujoukkoja ratkomaan viheliäistä pulmaa.

Seikkailukierros Kuningas Kustaa kolmannen johdolla Suuren Linnapihan muurin vierustalla.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog

Puvut: Sanna Pietilä

Kuvitus: Nadja Sarell

Esiintyjät: Sonia Haga, Riikka Herva, Gogo Idman, Tomi Korhonen, Catrine Krusberg, Freia Stenbäck ja Alexander Wendelin

Kätketyn laivan arvoitus 2019

Linnoitukseen on piilotettu kokonainen laiva! Miten ihmeessä valtavan laivan voi kätkeä niin, ettei sitä kukaan löydä? Ja mistä löytyy kartta, joka auttaisi laivan jäljille? Kuinka tulkita kartan arvoituksellisia merkintöjä? Tule mukaan kesäiseen Suomenlinnaan ratkomaan kätketyn laivan arvoitusta! Seikkailu vie halki linnoitussaarten ja tempaa mukaansa hauskalle aikamatkalle 1700-luvun Viaporiin.

Seikkailukierros kätketyn laivan arvoituksen perässä Suurella Linnapihalla.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog

Puvut: Sanna Pietilä

Kuvitus: Nadja Sarell

Esiintyjät: Elias Edström, Milla Hilke, Gogo Idman, Catrine Krusberg, Minna Nieminen ja Outi Paasivirta

Kuningas Kustaa III:n aarre 2020-2022

Kuningas Kustaa III on saapunut Tukholmasta valtakuntansa itäiseen osaan hoitamaan Viaporin merilinnoitukseen asioita. Linnoituksessa nukutun yön aikana on kuitenkin tapahtunut jotain hirvittävää. Hänen majesteettinsa aarrearkku kallisarvoisine sisältöineen on ryöstetty. Kuka siis voisi hautoa kuningasta vastaan petollisia suunnitelmia ja minkä ihmeen takia? Kiperän arvoituksen ratkaisemiseksi tarvitaan nyt apua. Mittaamattoman arvokas aarre on löydettävä! Seikkailu vie vehreistä puistoista hämäriin tunneleihin ja vanhan merilinnoituksen bastionien uumeniin.

Käsikirjoitus: Kari Jagt

Käännös: Maalin Kivelä

Ohjaus: Liisa Pylkkänen

Puvut: Sanna Pietilä

Kuvitus: Nadja Sarell

Esiintyjät: Henrik Anderson, Elias Edström, Milla Hilke, Vilhelmiina Jokinen, Riku Korhonen, Minna, Nimelä, Salla Markkanen, Outi Paasivirta, Satu-Lotta Pitko, Santeri Räsänen, Freia Stenbäck, Bahar Tokat, Timjami Varamäki ja Anna Virkkunen

Kadonneen kruunun jäljillä 2023

Suomenlinnan seikkailukierros täytti 25-vuotta vuonna 2023. Juhlavuoden kierros on uusi versio vuonna 1998 ensiesityksensä saaneesta Kadonneen kruunun jäljillä kierroksesta. Tarinassa kuningas Kustaa III:n kruunu katoaa salaperäisesti. Onni onnettomuudessa on löytynyt johtolanka, jonka mukaan kruunu olisi jossakin linnoituksen muurien kätköissä. Kuningas ei ole oikea kuningas ilman kruunua, joten hänen majesteettinsa käynnistää etsinnät ja kutsuu avukseen nokkelia seikkailijoita. Kierros vie osallistujat hauskalle aikamatkalle 1700-luvun Viaporiin, kuningas Kustaa III:n yli 200 vuotta sitten kadonneen kruunun jäljille.

Kuningas Kustaa kolmas apureineen muurin päällä tähyilee kadonneen kruunun perään.

Alkuperäiskäsikirjoitus: Anniina Holmberg

Dramatisointi: Merja Talvela

Sovitus: 2001–2006 Frank Skog

 

Käsikirjoitus 2023: Kari Jagt

Käännös: Catrine Krusberg

Ohjaus: Liisa Pylkkänen

Puvut: Sanna Pietilä

Kuvitus: Hanna Siira

Esiintyjät: Elias Edström, Catrine Krusberg, Satu-Lotta Pitko ja Bahar Tokat